Registre de grups d’interès de la CNMC

Num. 775 Registre de Grups d’Interès de la Generalitat de Catalunya
20 de gener de 2017
Barcelona pionera en l’elaboració de la Guia de Contractació Pública Social
31 de gener de 2017
Mostra-ho tot

Registre de grups d’interès de la CNMC

Businessman Analyzing Document

En l’anterior entrada del nostre blog vam compartir la satisfacció que suposa per nosaltres estar inscrits en el Registre de Grups d’Interès de la Generalitat de Catalunya. El camí cap a la transparència però no s’acaba aquí, hi ha més registres: en l’àmbit europeu (el primer de tots) i en l’àmbit estatal, el nostre tercer pas en aquest camí cap a la regulació dels grups d’interès, o regulació de lobbies.

L’any 2011, el Parlament Europeu va aprovar la creació d’un registre conjunt per a lobbies i altres grups d’interès. Registrar-s’hi no és obligatori però l’Eurocambra sí estableix que cal fer-ho si aquests grups volen accedir a les seves instal·lacions. Nosaltres, sota el paraigües de l’associació AECPYMES hi estem inscrits amb el número de registre 544767016585-34.

Per tant, sí que és cert que a Catalunya anem una mica endarrerits en aquest aspecte respecte Europa, el que és important però és que s’ha donat el pas. Un pas però que és capdavanter respecte Espanya ja que ens hem avançat al Govern central i a la resta de comunitats autònomes a l’hora de crear un registre de grups d’interès.

Registre de Grups d’Interès de la CNMC

CNMCLa CNMC (Comissió Nacional dels Mercats i la Competència) és l’organisme públic encarregat de preservar, garantir i promoure l’existència d’una competència efectiva en els mercats d’àmbits nacionals i com a tal, el mes de març de l’any passat va aprovar la creació del seu propi Registre de grups d’interès. Registre que és de caràcter voluntari, públic i gratuït i amb el qual pretén donar un pas més en matèria de bon govern i transparència, tal com i com s’indica en l’anunci fet on s’afegeix “traslladant les bones pràctiques que ja són habituals en altres països i a la Comissió Europea, que és el nostre marc de referència” (cap esment a Catalunya).

També hi estem inscrits, des del moment en que es va crear, ens hi podeu trobar com a Lobbying, Government, Relations & Public Affairs, S.L.

Per nosaltres, que ja portem anys lluitant per la transparència en les relacions entre els grups d’interès amb els polítics i els diferents governs, tot plegat és un èxit; principalment perquè és una manera que es conegui una mica més (o molt més) la tasca que fem tots els que ens dediquem a l’àmbit del lobby, demostrant que fem una activitat legítima i reconeguda, sense causar sospites. Una tasca que vol afavorir, sobretot, als empresaris, petits, mitjans i grans, que no troben el recolzament que esperen dels governs i dels polítics als quals s’han  adreçant.