Habemus registre de grups d’interès

Lobby i ètica
15 de setembre de 2015
“Lobby. Eina clau per a les empreses i la política”. El què, el qui, el com, el per què del lobbisme
9 de maig de 2016
Mostra-ho tot

Habemus registre de grups d’interès

Ja tenim el registre de grups d’interès funcionant!!!! Registre inclòs en la Llei de transparència (LLEI 19/2014 del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, DOG Núm. 6780 – 31.12.2014)

Un cop mes ens hem avançat al Govern central i a la resta de comunitats espanyoles a l’hora de ser transparents i creant el primer registre a l’estat espanyol (com és habitual).

Com ACEDE estem registrats amb el nº 0301 / 12456 / 2015

També, com era d’esperar, el Govern central ha aprovat el seu registre de grups d’interès i d’aquesta manera ens equipararem en transparència i en el accés d’informació publica del Govern espanyol. Només un parell de fets a subratllar d’aquest registre de grups d’interès; a partir d’ara les reunions i visites amb els membres del Govern hauran de ser públiques i hauran de quedar anotades al registre de l’Executiu, a més a més es disposarà d’un portal de la transparència.

No fa gaire, la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, parlava de la necessitat d’un país net de corrupció. No hi podem estar més d’acord i per a fer possible aquest propòsit esperem que la Llei de Transparència sigui un instrument útil.

Per els qui hem lluitat durant anys per la transparència en les relacions amb els polítics i amb els diferents governs, és un èxit que a Catalunya existeixi un registre on tots els que ens dediquem a la desconeguda tasca del Lobby puguem fer la nostra activitat sense causar sospites, demostrant, sobretot, que fem la nostra feina per afavorir als empresaris, petits, mitjans i grans, que no troben el recolzament que esperen dels governs i dels polítics als quals s’han  adreçant.

A nivell particular m’agradaria fer constar un aspecte amb el qual estic en desacord, només en referència a la terminologia. I és que, particularment, no els hauria anomenat “Grups d’interès”. Per què no parlem directament de lobbies? Tinc la sensació que aquesta paraula, “lobby”, fa por. Sembla que els lobbistes siguem en realitat grups de pressió. Sembla que es vulgui amagar la paraula i no s’adonen que al fer-ho, estan creant a l’entorn de la nostra feina una atmosfera de misteri i de corrupció.

Res més lluny d’això! Durant els últims setze anys hem demostrat que la nostra tasca s’ha centrat en la defensa dels interessos de les PIMES i dels sectors més desfavorits per part de l’administració publica, per exemple, els que centren els seus esforços en un aspecte tan important com és la contractació publica.

Com a president de l’ACEDE, estic satisfet perquè crec, modestament, que hem fet molt bona feina; i en particular el Jaume i jo (encara més modestament parlant), perquè hem estat els “homes de negre” en aquest tema. Constants, com ens qualifiquen els amics, i pesats, com ens diuen els que no ho són tant.

Val a dir que hem tingut grans companys de viatge; com la Anna Aisa, gerent de la patronal de seguretat privada de Catalunya (ACAES), o el Josep Tres, president de la patronal de neteges d’edificis i locals de Catalunya (ASCEN). Junts hem visitat, pràcticament, tots els departaments de la Generalitat, les quatre diputacions i els grans ajuntaments catalans, sempre fent apologia del Lobby.

Ens queda un tema pendent i aquest és el registre de grups d’interès al Parlament de Catalunya. Desitjo que no triguem massa en tenir-lo funcionant i així dotar a Catalunya d’un altra eina de transparència que ens ajudarà a ser un país referent.

Joan Vilar