Lobby i ètica

Lobby
11 de setembre de 2015
Habemus registre de grups d’interès
18 de març de 2016
Mostra-ho tot

Lobby i ètica

En Jaume ha inaugurat el seu blog explicant el significat del lobby. Jo vull començar el meu fent referència al nom del web Lobby Ètic i és per això ho faré des de la vessant de les dues paraules.

Per a moltes persones, la paraula lobby té un significat pejoratiu i, sobretot, si aquells que actuen fent lobby –els lobbistes- no ho fan amb l’ètica i la responsabilitat  que un professional ho ha de fer.

M’explicaré: Aquest cap de setmana he estat testimoni –com la majoria de catalans,  espanyols i, també, de la societat internacional- d’un fet que ha omplert les pàgines i els espais televisius de tots els mitjans de comunicació catalans, espanyols, europeus i, fins i tot, mundials: l’Onze de Setembre.

Els grans lobbies espanyols són els mitjans de comunicació de totes les tipologies com la premsa escrita, la televisió o la ràdio, i, en principi, són aquells que més ètica haurien de demostrar en un fet com aquest. Aquests són els coneguts com a «quart poder» i és que, realment, el seu poder d’influir és molt gran, grandiós!

Des de fa cinc anys, quan va  començar a fer-se visible tot aquest procés, no he llegit en cap d’aquests mitjans ni una sola noticia que hagi ajudat a millorar les relacions entre Catalunya i la resta d’Espanya. Al meu parer, ells són els culpables de la mala imatge i de la visió tant dolenta i negativa que tenen de nosaltres –els catalans- tots els espanyols.

La gran majoria d’espanyols i catalans estem acostumats a creure que tot allò que surt a la televisió o als diaris és veritat i pensem inconscientment que no s’ha de qüestionar. De tot això és del que s’aprofiten aquests mitjans.

Jo em considero demòcrata, defensor dels drets humans i crec que tothom té dret a opinar lliurement sobre allò que pensa així com a actuar d’igual manera. A l’associació que presideixo, l’ACEDE (Associació Catalana d’Executius, Directius i Empresaris), defensem les opinions de tothom i dins ens ajuntem tant aquells que volen la independència de Catalunya com aquells que no la volen. Tots en parlem, tots hi opinem i tots decidim o decidirem lliurament allò que farà cadascun de nosaltres el proper 27 de setembre.

N’estic fart, molt fart, d’aquests periodistes, directors de mitjans de comunicació i lobbistes de poca monta que en l’únic que pensen és en vendre noticies que no són veritat, que a més a més estan manipulades i que només interessen políticament als seus editors.

M’agradaria que tots ells deixessin de pensar només en ells mateixos i en aquells que els subvencionen o els hi contracten la publicitat i actuessin, en conseqüència, amb la professionalitat i amb la ètica que han de tenir els mitjans de comunicació.

Des d’aquest blog vull demanar a tots els periodistes, editors, columnistes, presentadors i a altres figures mediàtiques que actuïn amb l’ètica, la professionalitat i la responsabilitat que mereixem tots els catalans, tots els espanyols i, en definitiva, tota la societat.