Lobby Ètic i trenta empresaris es reuneixen amb Albert Rivera al Parlament de Catalunya

Lobby Ètic proposa assignar una quota de reserva per a la contractació pública destinada a les pimes
27 de maig de 2015
Els socis fundadors de Lobby Ètic i representants de diferents empreses visiten La Moncloa
9 de juliol de 2015
Mostra-ho tot

Lobby Ètic i trenta empresaris es reuneixen amb Albert Rivera al Parlament de Catalunya

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, posa sobre la taula durant una reunió amb els socis fundadors de Lobby Ètic i una trentena d’empresaris de diferents sectors que “la gran empresa espanyola està a nivells de competitivitat i de productivitat de les grans empreses del món”


Barcelona, 30 de juny del 2015.- Representants de grans i mitjanes empreses van acudir el passat dimarts 30 de juny a un esmorzar-col·loqui amb el president de Ciutadans, Albert Rivera, al Parlament de Catalunya organitzat pels socis fundadors de Lobby Ètic, Joan Vilar i Jaume Pallerols.

Durant la trobada es van tractar diverses matèries, entre elles, la situació actual per la qual passa l’empresa espanyola i, sobretot, com hauria de ser un model de col·laboració entre les grans empreses i les pimes per aconseguir obtenir nivells més alts de competitivitat internacional. En aquest sentit, algun empresari va preguntar al líder de Ciutadans pels models públic-privats, en especial en allò referent a la seguretat privada així com també es van posar sobre la taula altres matèries com la liquiditat autonòmica, la deficiència en la competitivitat de les pimes, la problemàtica dels apartaments turístics, el rescat espanyol, l’actual sistema de formació i educació, l’atur i l’economia summergida.

Abans de començar l’acte, Joan Vilar va proposar a Albert Rivera mantenir una reunió a Madrid per tal de tractar la centralització dels concursos públics perquè això està creant una problemàtica en diversos sectors on s’han iniciat aquest tipus de licitacions.

Rivera va obrir el seu discurs centrant-se en la qüestió empresarial i exposant que com que “s’ha de tornar a tenir un projecte per a Espanya per tornar-la a posar on es mereix”, es fonamental “treballar molt per la petita i mitjana empresa per tal que es converteixin en grans i puguin competir amb la resta d’empreses europees”.

En aquest sentit, el líder de Ciutadans va exposar que “la gran empresa espanyola està a nivells de competitivitat i de productivitat de les grans empreses del món” però, en contraposició, “la petita empresa espanyola tendeix a morir perquè té falta de finançament i grans dificultats per a competir”. En aquesta línia, també va manifestar que “hem d’ajudar a les pimes perquè demà puguin ser grans empreses que generin ocupació”.

En resposta, un representant d’una empresa va exposar que “quan una pime adquireix una certa mida, només té dues opcions: vendre’s a una multinacional o tirar-se enrere i quedar-se al nivell d’una pime”. “Hi ha molts que no volem morir en una multinacional” i que els agradaria “mantenir un teixit empresarial de pimes per la mida que ens correspon”, plantejava. Cal matisar que en els sectors de mà d’obra intensiva, les empreses amb una facturació de fins a 50 milions d’euros són considerades com a pimes.

_MG_5735Tornant a la trobada, Albert Rivera va respondre-li que hi ha pimes que “efectivament tendeixen a morir abocades a una fusió amb una gran empresa o perquè no tenen recursos, finançament o perquè no són competitives” però, al mateix temps, va seguir sostenint la seva idea inicial sobre que “hi ha moltes pimes que han d’aspirar a no acabar mortes o fusionades, sinó que es converteixin en una gran empresa”. També va reconèixer que malgrat “aquest sigui el repte, és molt difícil d’entendre perquè l’empresari espanyol és molt individualista i moltes vegades, per a competir, cal col·laborar amb els altres”. Per aquest motiu, el president de Ciutadans va proposar que una de les vies que la pime pot tenir per créixer és la innovació o l’exportació perquè “en un món globalitzat és molt complicat ser competitiu si no t’especialitzes”.

Representants de grans empreses van exposar a Rivera que sembla ser que actualment “s’estigui criminalitzant a la gran empresa i el benefici empresarial sense tenir en compte que les grans empreses fomenten la formació dels treballadors, milloren la prevenció dels riscos laborals, augmenten la qualitat dels serveis, inverteixen en innovació i tenen molt en compte els aspectes socials”. Rivera es va mostrar d’acord en “no criminalitzar a les grans empreses perquè són les que paguen els llits de molts hospitals, carreteres i escoles” i va al·legar que, al seu criteri, el debat versa més sobre “com es tributa que no tant sobre el benefici”.

A més a més, altres empresaris van manifestar al líder de Ciutadans la preocupació per algunes declaracions polítiques que han aparegut recentment a la premsa ja que els empresaris es pregunten, d’una banda, si “de veritat creiem que es millorarà per municipalitzar els serveis” i, de l’altra, si “de veritat algú pensa que les escoles han de ser netejades per les APAs”. A judici dels empresaris, aquests canvis només provocarien “precarietat en el sector serveis”.

Els socis fundadors de Lobby Ètic creuen firmament que per tal de millorar la competitivitat i poder competir en aquest món globalitzat, “cal obrir un debat per crear un model de cooperació i de col·laboració entre la gran empresa i la pime” a l’estil d’Alemanya, que faciliti el creixement d’ambdues, permeti millores en la qualitat compartint coneixement i es deixi de banda l’actual sistema de contractació amb l’únic objectiu d’aconseguir un cost menor.