Lobby Ètic es lamenta que el Govern espanyol mantingui les taxes judicials per a les pimes

Dolors Camats informa a Lobby Ètic que va ser Iniciativa qui va demanar la regulació dels lobbies
30 d'octubre de 2014
Álvaro Nadal anuncia una millora en la competitivitat de les empreses en una trobada amb Lobby Ètic
13 de març de 2015
Mostra-ho tot

Lobby Ètic es lamenta que el Govern espanyol mantingui les taxes judicials per a les pimes

Mariano Rajoy va anunciar el passat 24 de febrer durant el debat de l’Estat de la Nació que, malgrat sí retirarà les taxes judicials a les persones físiques, les petites i mitjanes empreses hauran de seguir pagant per accedir als tribunals


Madrid, 5 de març del 2015.- La situació per a les pimes no canvia. Malgrat el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va anunciar una bateria de mesures que, en principi, haurien de ser favorables per a la creació d’ocupació, no va canviar ni una coma en relació al pagament de les taxes judicials de les micro, petites i mitjanes empreses. Tenint en compte que les pimes són el motor econòmic del país, l’Executiu no ha dubtat ni un segon en mantenir el pagament de les taxes judicials que, evidentment, els hi suposa un impediment i una barrera a l’hora d’accedir als tribunals,

Després de conèixer la nova decisió del Govern estatal, Jaume Pallerols, un dels socis fundadors de Lobby Ètic, va posar sobre la taula que “la justícia és un dret social bàsic que han de tenir les societats modernes” i “ha de ser gratuïta per tal de garantir els drets individuals i col·lectius”.

Pallerols, que sí que es va mostrar d’acord amb què es deroguin aquestes taxes per a les persones físiques, va denunciar que les pimes segueixen sent “les grans oblidades” de l’Executiu espanyol, malgrat es posin medalles dient que “són les que ens trauran de la crisi i per això cal recolzar-les”.

En aquest sentit, Pallerols va evidenciar que el pagament de les taxes judicials suposa que els drets de les petites i mitjanes empreses no estiguin equiparats als de les grans perquè, per exemple, els resulta “impossible” interposar un contenciós administratiu per les despeses que comporta, que poden arribar a representar un 10% del cost total i, després, incrementar-se per el pagament de costes.

És un 10% del cost una barrera per a una pime? Segons Lobby Ètic sí que ho és perquè “a això cal afegir-hi la pèrdua de confiança en la justícia i només cal analitzar les resolucions amb càrrec de costes per entendre aquesta pèrdua de confiança de les pimes cap a la justícia”. A més a més, la taxa que comença sent del 10%, acaba convertint-se en un 60% per el càrrec de costes i, per consegüent, “la lleugeresa amb què es resol penalitzant les costes és la segona gran barrera per a les pimes”.

Això, va assegurar Pallerols, “quasi amb seguretat s’haurà tractat amb col·lectius que no defensen els interessos de les pimes” i, en aquesta línia, va recordar que Cepyme no els defensa perquè “mai podria fer-ho estant sota la cúpula de la CEOE”.

Després d’escoltar la decisió del Govern estatal, les xarxes socials van començar a bullir acusant l’Executiu central de “sagnar a les empreses” o preguntant-li que “com pretén que creixi el teixit productiu si mantenen les taxes a les pimes”.

Per això, Lobby Ètic aposta per “un servei judicial públic i gratuït, per tal d’evitar el mal ús existent, multes i sancions” malgrat que, encara que se suprimeixin aquestes taxes, “la justícia mai serà gratuïta ja que cal pagar a advocats i procuradors”.