Carles Rossinyol: “La feina dels polítics és fer el balanç d’interessos generals i intentar trobar la millor solució per a tots”

Jordi Turull: “De vegades, sembla que el dolent de la pel·lícula sigui l’empresari, quan és qui genera llocs de treball i riquesa en un país”
29 de juliol de 2014
Josep González: “Les pimes són les que més han de reforçar la seva capacitat de fer lobby directa o indirectament”
23 d'octubre de 2014
Mostra-ho tot

Carles Rossinyol: “La feina dels polítics és fer el balanç d’interessos generals i intentar trobar la millor solució per a tots”

Barcelona, 4 de setembre del 2014.-

És un admirador més de la tasca dels nostres lobbistes i de la seva personalitat persuasiva perquè “han estat capaços de donar veu a molts grups de pimes que necessiten aquesta plataforma per poder tenir la defensa dels seus interessos legítims”.

Ells també l’admiren però no per això deixen de dir-li les veritats i de reclamar la presència d’uns drets més justos per a la pime a la Diputació de Barcelona. Això agrada a Rossinyol, que ens feia veure que la feina dels lobbies és necessària dins l’administració pública per poder “prendre decisions coherents amb els interessos dels petits empresaris” i assegurava que ells els necessiten encara més per poder tenir en compte la seva visió.

Al final de la conversa, i encara amb la càmera i la gravadora enceses, Carles Rossinyol es compromet a tenir més en compte la part tècnica i rebaixar el pes de la vessant econòmica en les licitacions de la Diputació.


Marta Escobar: Creu convenient l’existència de lobbies que defensin la petita i mitjana empresa davant l’Administració pública?

Carles Rossinyol: Sí, crec en l’existència de lobbies en general i, evidentment, també en els de la petita i mitjana empresa. De vegades, a la nostra cultura sona malament però, al final, el concepte «lobby» és absolutament legítim i és una cosa que ha passat sempre. Els grups que tenen interessos legítims han intentat que les administracions prenguin decisions coherents amb aquests interessos. Això existeix i és així com funcionen les coses. Hi ha dues maneres d’enfocar-ho. Una és fer veure que no és així i pensar que totes les decisions venen per inspiració divina però, normalment, des de l’Administració es constata algun problema i es testa tots els sectors afectats. O es regula o es fa de forma obscura. Això ja passava a l’època romana. Si s’hi posa llums i taquígrafs podran exercir aquesta activitat tots els sectors que ara no tenen els mitjans.

Marta Escobar: Amb una regulació, es podria treure aquesta càrrega negativa que arrossega la paraula «lobby»?

Carles Rossinyol: Sí perquè ara només poden fer servir aquest concepte els més poderosos. Encara que no es reguli seguirà passant però els petits no tindran les mateixes oportunitats. D’aquesta manera, els parlamentaris i polítics podran tenir més informació de tots els sectors afectats.

Marta Escobar: Com s’ha de comportar un polític o un professional quan rep a lobbistes?

Carles Rossinyol: Escoltant-lo amb ganes d’entendre allò que diuen i si té sentit. Després s’ha de contrastar perquè, lògicament, és la visió d’una de les parts. La feina dels polítics és fer el balanç d’interessos generals i intentar trobar la millor solució per tots. Això s’ha de fer de manera transparent i públic perquè la democràcia ho ha de permetre. Les coses poden ser de moltes maneres i totes són legítimes però s’ha de mirar quina és la que respon els interessos d’un major nombre de persones i quina és la més justa. Escoltant tothom, tens més eines per prendre una decisió.

Des de l’òptica catalana, els interessos de les pimes estan infrarepresentats i això es veu amb les normes que surten.

Marta Escobar: Centrant-nos ara en el món de la pime, quina és la seva visió de la representativitat de les pimes a nivell estatal?

Carles Rossinyol: La petita i mitjana empresa és característica de Catalunya, el seu teixit productiu, a diferència de la resta de l’Estat. Des de l’òptica catalana estan infrarepresentats els seus interessos i això es veu amb les normes que surten. Les grans elèctriques fan la seva pròpia actuació amb qui pren les decisions i cal reforçar lobbies que puguin aportar el punt de vista de la petita i mitjana empresa en els processos legislatius, decisions administratives, reglaments, decrets, etc. que es prenguin.

Marta Escobar: Quin és el paper de CEOE-Cepyme i Foment del Treball-Fepime?

Carles Rossinyol: (Riu) Està bé que hi hagi un conjunt ampli que intenti traslladar les seves posicions a qui pren les decisions i qui les pren ha de tenir prou criteri per escoltar a tothom.

Marta Escobar: Què destacaria de la feina de Joan Vilar i Jaume Pallerols i quin és el valor afegit que aporten a la pime?

Carles Rossinyol: Han estat capaços d’impulsar aquesta organització que intenta donar veu a molts grups de pimes que necessiten aquesta plataforma per poder tenir la defensa dels seus interessos legítims. És una tasca important pel passat, present i futur del nostre país.

Marta Escobar: Per acabar, volen explicar alguna anècdota?

Jaume Pallerols: Nosaltres sempre demanem a la contractació pública de l’Administració diferencials cap a les pimes. En els concursos públics de la Diputació s’ha primat la part econòmica i no la tècnica i amb això s’hi va trobar CiU quan va entrar a la Diputació.

Marta Escobar: Està canviant la situació dins la Diputació?

Carles Rossinyol: Les instruccions que vam donar des de la direcció de la Diputació preveien la possibilitat d’anar incorporant temes tècnics. Ho hem anat fent i cada vegada més, tot i que encara pesa. Hi ha molts tipus de contractes i requisits que han d’estar per contractar. Això s’ha de tenir present.


Jaume Pallerols
Consultor en direcció estratègica i lobbista

Marta Escobar Martí
Periodista