Oriol Junqueras: “Hi ha una desproporció creixent entre el poder dels grans grups econòmics i els poder de representació ciutadà”

Xavier Gibert: “Cal fer un esforç de reconeixement del que representa la pime pel teixit empresarial i econòmic del país”
29 de maig de 2014
Oriol Junqueras destaca la tasca positiva del lobby transparent durant una trobada amb Lobby Ètic
29 de maig de 2014
Mostra-ho tot

Oriol Junqueras: “Hi ha una desproporció creixent entre el poder dels grans grups econòmics i els poder de representació ciutadà”

Barcelona, 29 de maig del 2014.-

Tenim la sort de trobar-nos amb el líder d’ERC quatre dies després de les eleccions al Parlament Europeu, en què el seu partit va guanyar per primera vegada a Catalunya després de la transició i amb gairebé un 2% de vots més que CiU. Són dies de molta feina, però Oriol Junqueras ens reservava una estona malgrat estar pendent d’anar a votar al ple. “Anem tard?”, demanava al seu assessor, Lluís Juncà.

Entre concursos públics, pimes i ajuntaments, els nostres lobbistes no s’estaven de demanar-li de fer una trobada amb la junta directiva de l’ACEDE, “per posar sobre la taula totes les problemàtiques que hi ha i explicar-vos com des d’aquí podem ajudar a ERC”.

El president d’ERC es mostrava totalment partidari al lobbisme, tot i portar al programa electoral referències als lobbies com imposar unes «fortes restriccions sobre les seves activitats». Argumentava que això feia al·lusió als grans lobbies “de les grans superfícies comercials” que es passegen pels passadissos de les institucions de Brussel·les.

El que ell reclamava, doncs, és un lobby com el de l’ACEDE, “que ajudi a transmetre aquests valors, que em sembla que són compartits per la immensa majoria de la societat i dels agents socials”.


Joan Vilar: Ens agradaria aportar-vos propostes i tot el coneixement empresarial que tenim.

Oriol Junqueras: Els concursos públics ja d’entrada exclouen la petita i mitjana empresa. Nosaltres hi estem pressionant.

Joan Vilar: L’Ajuntament de Barcelona ens preocupa molt perquè no ha deixat de ser la seu del Bernabéu.

Jaume Pallerols: Clece és una empresa que està arrasant a la Generalitat i a l’Ajuntament i no hauria de ser així.

Joan Vilar: Amb Pimec i ajudats per vosaltres, vam provocar un acord de govern, que es va signar el juny del 2013. Anem tard? (Junqueras ha d’anar a votar al ple).

Oriol Junqueras: No hi ha cap tema en què dins d’ERC jo sàpiga més. Sempre hi ha algú que sap més que jo. Si hi hagués la desgràcia que jo sabés més que ningú, tindríem un partit de pa sucat amb oli. La meva feina és fer de portaveu, de comunicar, coordinar i ajudar-los, però els protagonistes són ells.

Joan Vilar: Amb la nostra junta directiva, que som 30 i entre els quals està Pimec, ens agradaria fer una trobada amb tu perquè podem posar sobre la taula totes les problemàtiques que hi ha i com des de l’ACEDE podem ajudar a ERC.

En cas que el lobby servís com a excusa per amagar informació i per promocionar un accés asimètric a la informació, no estaria complint les funcions que li pertoquen.

Marta Escobar: Creu convenient l’existència de lobbies que defensin la petita i mitjana empresa davant l’Administració pública?

Oriol Junqueras: Si per lobby entenem un grup de persones que s’organitzen per transmetre adequadament una informació per garantir que el coneixement circuli de la millor manera possible, i si l’accés a la informació és simètric per a tothom, fan un paper molt important. En cas que el lobby servís com a excusa per amagar informació i per promocionar un accés asimètric a la informació, no estaria complint les funcions que li pertoquen. Per tant, com tota la vida, depèn de com es fan les coses.

Marta Escobar: Llavors, caldria posar les restriccions als lobbies de les quals parlaven en el seu programa electoral a les europees? A quines restriccions es referien?

Oriol Junqueras: Sempre ha d’haver-hi mecanismes que facilitin el control de l’acció de tots els agents econòmics, socials i polítics, de manera que hi ha polítics que fan la feina molt ben feta i viceversa, en el cas dels lobbies han d’haver-hi mecanismes de control que garanteixin que tot plegat es fa tal i com s’ha de fer.

Marta Escobar: Per tant, pensa que a Catalunya hauria d’existir un registre de transparència?

Oriol Junqueras: Estem convençuts que sí. Tot allò que garanteixi la transparència i l’accés a la informació és positiu en el conjunt del món.

Marta Escobar: Per què la paraula «lobby» arrossega una gran càrrega negativa si ho practiquen associacions, sindicats i entitats, entre altres?

Oriol Junqueras: Perquè, per exemple, el lobby de grans superfícies comercials a Brussel·les té més assessors, advocats i treballadors, que diputats hi ha al Parlament Europeu. Per tant, és evident que tenen una capacitat de generar informació i posicionament molt gran. Hi ha una desproporció creixent entre el poder dels grans grups econòmics i els poder de representació dels ciutadans. Aquesta proporció creixent en favor d’alguns grups econòmics en front de la representació del conjunt de la ciutadania, fa que hi hagi una certa prevenció per part dels ciutadans en front d’aquests grups. Precisament per això és tan important que hi hagi aquests mecanismes de control i de garantia de la transparència perquè, al final, la garantia del bé comú passa per la representació política i de tots els ciutadans. De la mateixa manera que els grups empresarials fan una tasca imprescindible per la nostra societat, amb la inversió, la creació de llocs de treball i la generació de riquesa, és evident que calen elements que garanteixin una adequada distribució d’aquesta riquesa i un accés adequat a la informació.

La situació global de l’economia, però també genèrica, depèn de la concertació social, de la capacitat de negociació, de la capacitat de conveniència entre sindicats, empresariat, entitats del tercer sector i administracions públiques.

Marta Escobar: Quin valor afegit pensa que poden aportar Joan Vilar i Jaume Pallerols com a lobbistes, i l’ACEDE en general, a la petita i mitjana empresa?

Oriol Junqueras: Nosaltres, el que esperem de tots els grups i, en aquest cas, de l’ACEDE, és que ajudin a transmetre aquests valors, que em sembla que són compartits per la immensa majoria de la societat i dels agents socials. Hem d’entendre que la situació global de l’economia, però també genèrica, depèn de la concertació social, de la capacitat de negociació, de la capacitat de conveniència entre sindicats, empresariat, entitats del tercer sector i administracions públiques. Llavors, el que esperem és que ens ajudin a transmetre adequadament aquests principis, la importància de la defensa d’aquests valors compartits, de la concertació i la negociació social, etc.

Marta Escobar: Una de les finalitats d’aquests llibre és dignificar, també, la tasca política. Quina valoració fa de la desafecció política que es respirar avui en dia?

Oriol Junqueras: Jo crec que la desafecció que molts ciutadans tenen envers de la política es deu a dos fets fonamentals. El primer, que les institucions polítiques són cada vegada més febles en relació al poder de determinats grups econòmics que s’han fet molt forts, i falta instrumental per garantir la lliure competència, per garantir l’accés simètric a la informació, pel control efectiu de possibles abusos que fa algun sector, perquè tots som conscients que s’han produït abusos i en alguns casos escandalosos des del punt de vista de la moral de les persones. El segon és que malauradament hi ha polítics que han fet molt malament la seva feina, tan des del punt de vista de l’eficàcia, com de la moralitat. Tot allò que violenta els principis bàsics de la justícia i de la llibertat, provoca una enorme frustració, desafecció i irritació per part de la ciutadania. Precisament per això, entre tots hem d’aconseguir que les coses es facin molt millor del que s’han fet. En història econòmica s’utilitza el concepte de l’economia moral de la multitud. Explica que hi ha determinats fets econòmics que provoquen una reacció de caràcter moral per part de la majoria de la població. Durant molts segles, el típic exemple d’economia moral de la multitud ha estat el preu del pa. L’alteració del preu del pa provocava la sensació per part de la majoria de la societat que s’havien violentat els principis morals. Era especulatiu, un abús contra la gent, condemnar-los a la misèria… Aquest concepte continua sent vàlid en l’actualitat perquè en la nostra societat hi ha aspectes que fan que se sentin profundament enganyats. Enganyats per les entitats financeres, per les administracions públiques que traeixen la bona fe i la confiança dels ciutadans.

Joan Vilar: Jo et voldria preguntar com a president d’ERC si creus que a Espanya hauria d’haver un lobby que defenses la petita i mitjana empresa.

Oriol Junqueras: Una de les fortaleses de la societat catalana ha estat, precisament, la seva pluralitat. Si la societat catalana és forta és perquè ha sigut plural i, aquelles positives que hi ha a la política catalana, deriven en gran part d’això. La pluralitat és bona en el mercat, en la política i en la societat però en el cas de l’Estat espanyol, em temo que teniu unes possibilitats d’èxit escasses. Ni aquells que controlen actualment la representació empresarial, que és la CEOE, ni els representants polítics del PSOE i del PP, no creuen en el concepte de pluralitat. La prova és que la representació dels sindicats agraris han tendit a menys tenir i a limitar-la. Això ho han fet en l’àmbit del comerç, de la indústria i de tot plegat. Jo crec que hi ha un substrat cultural i polític per part dels grans partits polítics espanyols, i per part de la representació empresarial tradicional, que vol conservar els seus privilegis i,  per tant, s’oposa a tots aquests elements d’obertura i de pluralitat, que entenc que vosaltres, legítimament, voldríeu promocionar.


Joan Vilar i Carreras
Lobbista i politòleg

Jaume Pallerols
Consultor en direcció estratègica i lobbista

Marta Escobar Martí
Periodista